Na de miért pont a gulyás lett a nemzetközileg legismertebb fogásunk?

A gulyás nemzeti eledellé, majd nemzetközileg is ismert hungarikummá válásának izgalmas és gazdag történelme van. Ételként az 1700-as évek végén hivatkoznak rá először írásos források, de minden bizonnyal már jóval korábban is készítették az alföldi pásztorok. Csak ők még egyszerűen „húsnak” nevezték, „húst főztek”. Nem szerették túlcifrázni a dolgokat.

Nemzeti eledellé válásának politikai gyökerei vannak. II. József uralkodó komoly központosító törekvései ellenállást váltottak ki a lakosság alsóbb rétegeiben is. Ennek az ellenállásnak az eredménye volt a hagyományos magyar kultúra felértékelődése, szemben a németes befolyással. A gulyás annyira az alföld közepéről származott, hogy szóba se jöhetett bármiféle elnémetesedés, fogyasztásának egyfajta nemzeti összekovácsoló ereje lett.

Kezdetben a szegényebb rétegek eledele volt, szépen lassan kúszott fel a városi fogadók, vendéglők étlapjára.

Nemzetközi hódításának prózai okai vannak. Egyrészt a nagy nemzetközi forgalmat bonyolító utak melletti fogadók állandó fogása volt, az átutazók mind ezt ették. Másrészt a katonai élelmezés fontos szereplőjeként a külhonban állomásozó és harcoló katonák révén is messzire eljutott.

Az évszázadok alatt számtalan, az egyes tájegységekre jellemző változata alakult ki:

  • Bográcsgulyás: fokhagymával, paradicsommal ízesített változat.
  • Alföldi gulyás: zöldségekkel (répával, karalábéval stb.) gazdagon dúsított változat.
  • Szegedi gulyás: zöldségekkel és csipetkével készített gulyás.
  • Andrássy-gulyás: marha húsból készül
  • Esterházy-gulyás: a zöldségeket vékony csíkokra vágva készül
  • Császárgulyás: császárszalonnából
  • Kolozsvári gulyás: édeskáposztával készül.
  • Szerb gulyás: kelkáposztával dúsított, majorannával ízesített változat.
  • Csángó gulyás: savanyúkáposztával készítik.
  • Babgulyás: a hosszú időre beáztatott száraz tarkababot egyszerre teszik fel a hússal főni. Gazdagon kell fűszerezni.
  • Juhászos birka: a kizsírozott edénybe rétegezve rakják bele a húst, a paprikát és a hagymát. A hús a saját levében fő meg, s az eredmény nagyon hasonlít a pörköltre.

A termék zellert, mustármagot és szezámmagot is csomagoló üzemben készült!